Brugge voor gevorderden
Brugge mag dan wel werelderfgoedstad, veel landgenoten blijken de stad niet écht goed te kennen en houden daarom vast aan de grote klassiekers. Zonde natuurlijk, want deze toeristische pool heeft zoveel meer te bieden dan kant alleen. Een fijne verzameling geïnspireerde boetiekjes bijvoorbeeld, goed verborgen parels en eindeloos groen. Hoog tijd dus om het Brugge van de Bruggelingen te tonen.
Fotografie: Karl Bruninx
![Brugge © KarlBruninx (7)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Brugge-©-KarlBruninx-71-303x455.jpg)
![Brugge © KarlBruninx (15)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Brugge-©-KarlBruninx-151-304x455.jpg)
Het gebeurt zelden, maar soms start een reportage met een gezapig fietstochtje. Eentje dat begint aan mijn voordeur en slechts luttele kilometers verder eindigt. Woon-werkverkeer op zijn best. Het is een van de voordelen die erbij horen als je je eigen stad in de kijker mag zetten. Een andere, nog fijnere meevaller is dat je die stad kan tonen zoals jij die beleeft, zoals hij écht is. Ver weg van de platgetreden paden, de kantcommerce en de fotograferende Japanners. Want Brugge mag dan ook in eigen land bijzonder populair zijn, weinig bezoekers kijken verder dan hun neus lang is. Het verklaart waarom er ’s weekends in de winkelstraten geen doorkomen aan is. Maar de redding is nabij, want Brugge is meer dan die gouden driehoek waar elke toerist perse zijn souvenirs wil inslaan. Veel meer zelfs. En bovendien kun je die minder gekende, maar door Bruggelingen zeer geliefde, straten makkelijk te voet verkennen. Als je vestimentair voorzien bent op kasseien tenminste. Neem het van me aan, geen enkele Brugse freule waagt zich met naaldhakken op die vermaledijde ‘kinderkopjes’. Een verwittigd vrouw is er twee waard.
![B&b © KarlBruninx (1)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Bb-©-KarlBruninx-11-142x213.jpg)
![B&b © KarlBruninx (4)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Bb-©-KarlBruninx-41-319x213.jpg)
![B&b © KarlBruninx[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Bb-©-KarlBruninx1-142x213.jpg)
Starten doen we in de Langestraat, een Brugs begrip want misschien wel ’s lands meest gevarieerde straat. In een en dezelfde straat vind je, broederlijk naast elkaar, een sterrenrestaurant (Sans Cravate), een frituur gespecialiseerd in veggie en glutenvrije snacks (Royal), tal van fijne rommelwinkeltjes en nachtbrakercafés waar om 8u de laatste klant naar buiten strompelt. Net op tijd om de eerste brave huisvaders die verse pistoletjes komen halen te groeten. Wij maken een ommetje naar de Stijn Streuvelsstraat om er in het witgekalkte godshuiscomplex te piepen, de Brits aandoende Albert Rodenbachtstraat te doorkruisen om via de intrigerende Jeruzalemkerk terug in de Langestraat te belanden. En in een eigenzinnige straat horen eigenzinnige winkels. Bijzondere boetiekjes die een stad zijn karakter geven. Want ketengeweld vind je immers overal. Zo is er ondermeer Sun Mae die uitpakt met handgemaakte lingerie, bij Madame Mim tik je vintage kleinoden op de kop, Dag en Zonne combineert Carmen met paternosters en vetplantjes en de etalage van Depot d’O nodigt al wie een zwak heeft voor curiosa uit om binnen te stappen. Nu eens lokt een dolfijn je, een andere keer doet een extravagante stoel je de das om. Een mens zou voor minder zijn portefeuille bovenhalen. Wie wat tijd wil kopen voor hij begint te investeren, komt op adem in het wondermooie Hotel Van Cleef, een chique, eclectische oase in de stad. Dit boetiekhotel opent alleen zijn deuren als je aanbelt, maar ook niet-gasten zijn welkom om, weliswaar op reservatie, te genieten van het ontbijt of de afternoon tea. De afternoon mag dan nog pril zijn, wat zalige scones gaan er altijd wel in. En al helemaal als er naast thee ook nog wat bubbels geschonken worden. Veel meer dan een fancy hotel lijkt dit een villa van een excentrieke lord die hier de souvenirs van zijn Grand Tour neerpootte. Een mix van stijlen, culturen en periodes en een plek waar je dus moeilijk afscheid van neemt.
Hotel Van Cleef, Molenmeers 1, www.hotelvancleef.be
![High Tea © KarlBruninx (1)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/High-Tea-©-KarlBruninx-11-201x302.jpg)
![High Tea © KarlBruninx (5)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/High-Tea-©-KarlBruninx-51-201x302.jpg)
![Ruth © KarlBruninx (2)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Ruth-©-KarlBruninx-21-201x302.jpg)
Via de Burg en de Markt, de ziel en het hart van de stad, gaat het verder naar nog zo’n goed verborgen parel: Hof Bladelin. In de 15de eeuw resideerde de Florentijnse bankiersfamilie de Medici hier en baatten ze er een bankfiliaal uit. Vandaag betrekken de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën het pand en aanbellen mag. Wat we prompt doen. Veel zusters zijn er dezer dagen niet meer, slechts drie nonnetjes houden kranig stand, dus moet je wat geluk hebben. Maar de goden zijn ons goed gezind dus kunnen we even genieten van de binnentuin en de medaillons van van Lorenzo de Medici en echtgenote Clarissa Orsini spotten. Wij slenteren verder naar de Ezelstraat, die andere Brugse favoriet. Goed voor fijne modezaken, zowel voor hem, haar als het jonge geweld, en Gouts & Couleurs, leverancier van fris design en onweerstaanbare hebbedingen. Wat verder wacht juwelenatelier Kin Gin, trotse dragers van het Handmade-label. Brugse makers en ambachtslui, van designers over kantklossers tot textielontwerpsters, kortom talent van eigen bodem, mogen dit label op hun gevel plakken. Via de gratis app kun je makkelijk het ene atelier aan het andere rijgen en zo Belgisch kopen en lokaal talent steunen. En ook wie een perfecte koffie zet en stevige chocoladetaart bakt, mag beloond worden, vinden we. En hoe doe je dat beter dan je appreciatie te tonen door goedkeurend te mmmm’en. Op dus naar Vero Caffè waar moeder en dochter koffie schenken zoals het hoort.
Hof Bladelin, Naaldenstraat 1
Handmade, www.handmadeinbrugge.be,
Vero Caffè, Sint-Jansplein 9, www.facebook.com/VeroCaffeBrugge/
![Brugge © KarlBruninx (13)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Brugge-©-KarlBruninx-131-149x225.jpg)
![Handmade © KarlBruninx (2)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Handmade-©-KarlBruninx-21-150x225.jpg)
![Vero © KarlBruninx (1)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Vero-©-KarlBruninx-11-150x225.jpg)
![Vero © KarlBruninx (2)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Vero-©-KarlBruninx-21-150x225.jpg)
De culinaire eisen in Brugge liggen dan ook hoog. De stad telt, zelfs nu Geert Van Hecke de deuren van zijn Karmeliet sloot, opvallend veel Michelinsterren en wie ’s weekends zonder reservatie nog een goede tafel wil hebben, is er meestal aan voor de moeite. Hier wordt dan ook graag en goed gegeten. En dat begint met uitstekende ingrediënten. Sinds jaar en dag reppen de Bruggelingen zich hiervoor naar de Smedenstraat, het walhalla voor foodies. In De Kaasbolle vind je perfect gerijpte kazen, voor artisanaal brood moet je bij Le Pain de Sebastien zijn en Jam Jam is dan weer een heuse confituurwinkel met meer dan 150 zelfgemaakte confituren (opgelet voor de exemplaren met alcohol, die zou je zo binnen lepelen). Chefs van heinde en ver komen voorraden bijzondere olijfolies inslaan in De Olijfboom, een hemel vol olies, specerijen en handgerolde couscous. Of ingrediënten die je in ’s werelds beste voorraadkasten vindt. En dan zwijgen we nog over de vingeraflikkende kaastaarten van Les Tartes de Françoise. Een mens zou er honger van krijgen. Op weg naar onze dineerstek passeren we gelukkig nog even bij The Chocolate Line waar de immer goedgemutste Dominique Persoone ons een van zijn jongste creaties laat proeven. Alweer een smaakbom die nazindert en waarvan je instant een kwartkilo wil inslaan. De compleet gerenoveerde en veel grotere winkel opende net zijn deuren, het is drummen voor een plekje en de chocoladeprins wordt voortdurend gefotografeerd, maar hij blijft de minzaamheid zelve. Daarmee is het bewijs geleverd, van chocolade word je instant gelukkig.
The Chocolate Line, Simon Stevinplein 19, www.thechocolateline.be
![Kaas © KarlBruninx[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Kaas-©-KarlBruninx1-303x455.jpg)
![Chocolatline © KarlBruninx (3)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Chocolatline-©-KarlBruninx-31-304x455.jpg)
De dagen zijn kort, de avonden lang en de kille wind drijft ons naar biercafé Rose Red waar ze zowaar een voorraadje West-Vleteren binnen hebben. En anders zijn er nog altijd die 200 andere verschillende bieren, afkomstig van 60 brouwerijen… Geen plek voor wie moeilijk knopen doorhakt. In Bruut, onze dineerstek, moet er gelukkig niet veel nagedacht worden. Dit kleine, robuuste restaurant pakt uit met een vast menu dat geregeld wisselt en keer op keer imponeert. Vlotte bediening, gerechten die haast te mooi zijn om op te eten en ook nog eens hemels smaken. Bruno Timperman vaart resoluut zijn eigen no-nonsense koers en wist zo in een recordtijd naam te maken. Die avond fiets ik voldaan naar huis en installeert fotograaf Karl zich in de nieuwe b&b Hof Ter Beuke, goed verscholen in de groene rand rond Brugge. En dat is geen toeval. Want de volgende ochtend willen we net al dat groen dat de werelderfgoedstad omarmt verkennen. Maar eerst moet er ontbeten worden en gelukkig is ook deze niet-hotelgast welkom. Op het menu een vers sapje, een smoothie van ananas, kokos en limoen, Griekse yoghurt met rode vruchten en zowat alles wat je ’s morgensvroeg maar wensen kan. Zachtgekookte eitjes, verse croissantjes, lokale kazen, … you name it. En zo zijn de benen meteen gesmeerd. En dat is nodig, we hebben immers 53 kilometer voor de boeg, zijtoertjes niet meegerekend. Vertrekken kan aan de b&b, de Groene Gordel passeert immers vlakbij, dus trappen we vrolijk door de wondermooie Beukendreef, een magnifieke laan die zijn naam niet gestolen heeft naar de Abdij van Male. De zon komt piepen, rond ons groen doorspekt met elegante villa’s en vrolijk vogelgekwetter. Zo perfect kan een dag beginnen.
Rose Red, Cordoeaniersstraat 16, www.cordoeanier.be
Bruut, Meestraat 9, www.bistrobruut.be
Hof Ter Beuke, Beukenlaan 22, www.hofterbeuke.be
Groene Gordel, te koop via www.brugseommeland.be
![Bruut © KarlBruninx (3)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Bruut-©-KarlBruninx-31-303x455.jpg)
![Kruiden © KarlBruninx[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Kruiden-©-KarlBruninx1-304x455.jpg)
Doordat de route in beide richtingen bewegwijzerd is, kies je zelf welke kant je uit gaat. Wij opteren voor Ryckevelde, het mooie bos dat tegen Brugge aanschurkt, voorzien van een kasteel en een collectie wonderlijke bomen die je haast dwingen om even af te stappen. Karl kijkt zijn ogen uit, ik meld hem trots dat dit mijn joggingtracé is, mijn bos dus eigenlijk. Het is sowieso een veelbelovend begin. Via de oude spoorwegbedding doorkruisen we daarna Ver-Assebroek om uiteindelijk via Oostkamp in Loppem te arriveren waar het befaamde kasteel staat te blinken. Opgetrokken tussen 1859 en 1862 en vooral bekend dankzij zijn koninklijk bezoek. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog verbleef Koning Albert I hier met zijn familie en werd de fameuze regering van Loppem er gevormd. Die regering zou ondermeer het algemeen stemrecht invoeren. En er volgt nog meer pracht en praal. We fietsen immers door de groene kasteelbossen. Hier lieten de rijke Brugse burgers hun zomerresidenties optrekken zodat ze konden ontsnappen aan de drukkende stedelijke warmte. Vandaag kun je die glorieuze domeinen van ver of van dicht bewonderen en dus even je stalen ros opzij zetten. Of niet? Want domein Tillegem is zo uitgestrekt dat een tweewieler eigenlijk wel van pas komt.
Kasteel van Loppem, Steenbrugsestraat 26, Loppem, www.kasteelvanloppem.be
Kasteel va Tillegem, Tillegemstraat 81, www.west-vlaanderen.be
![Brugge © KarlBruninx (16)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Brugge-©-KarlBruninx-161-611x917.jpg)
Via Sint-Andries belanden we langs het loodrechte kanaal Gent-Oostende om fietsend langs de feeërieke vesten rond Brugge aansluiting te maken met die andere waterloop: de Damse Vaart. ’s Lands meest pittoreske kanaal. Of fietsen in een schilderijtje. De kromgewaaide metershoge populieren mogen dan wel bekend zijn, iedere keer opnieuw snijden ze me even de adem af. Hoe vaak je hier ook passeert, die ritmische uitgepuurde schoonheid went gelukkig nooit. En om dat ten volle te beseffen maken we even een ommetje naar het Fort van Beieren. Het fort zelf laten we links liggen, maar het tracé dat het fort omringt, charmeert met zijn pure schoonheid. Een smal paadje in het groen, een kerktoren en een wei met vrolijke koeien. Vlaanderen op zijn best. Meer moet dat soms niet zijn. Ondertussen hebben we de smaak zo te pakken dat we er nog een lusje aan breien. Kwestie van te kunnen lunchen in een instituut: De Siphon. Een klassieker in West-Vlaanderen en ver daarbuiten en een must als je in de buurt bent. Wat maken enkele extra fietskilometers uit als je weet dat er paling op je wacht? Bovendien is het einde van de tocht in zicht, we kunnen de meet bijna ruiken, en hebben de vele slingerkilometers ons dankzij deze vlakke polders niet te veel uitgeput. Groen om te doen dus.
De Siphon, Damse Vaart Oost 1, www.siphon.be
Fort Van Beieren, Gemeneweidestraat, www.west-vlaanderen.be
![Fietstocht © KarlBruninx (5)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Fietstocht-©-KarlBruninx-51-303x455.jpg)
![Fietstocht © KarlBruninx (4)[1]](http://www.sophieallegaert.be/wp-content/uploads/2017/12/Fietstocht-©-KarlBruninx-41-304x455.jpg)
Meer weten?
Meer weten over Brugge en zijn Ommeland?
Toerisme Brugge, www.visitbruges.be of Brugse Ommeland, www.brugseommeland.be
Nog fijn in Brugge!
- Republiek, Sint-Jakobsstraat 36, www.republiekbrugge.be
Brugges grand café werd deskundig in ere hersteld. Terug genieten dus op het zalige terras en wel op elk moment van de dag. - Vino Vino, Grauwwerkersstraat 15
Een bluesbar waar je heerlijke tapas geserveerd krijgt. Een gevaarlijke combinatie…. - Rombaux, Mallebergplaats 13, www.rombaux.be
De muziekwinkel der muziekwinkels, een tempel gevuld met partituren en bijzondere elpees. - Amuni, Burg 9, www.amuni.be
De nieuwste pizzastek en meteen een voltreffer. Hier krijg je heerlijke slow food pizza geserveerd. - De Witte Uil, Mariastraat 2
Op zoek naar een cadeautje, De Witte Uil grossiert in verrassende, grappige hebbedingen. - Lokkedize, Korte Vulderstraat 33, www.lokkedize.be
Een relax deuntje, zalige mezze en een perfecte gin fizz. Eens je de versie van de Lokkedize geproefd hebt, wil je nooit nog een andere gin fizz. - Wijnbar Est, Braambergstraat 7, www.wijnbarest.be
In haar kleine, fijne wijnbar laat Noëlla je met veel enthousiasme proeven van haar wijnontdekkingen. - Gouden Handrei