Kortrijk, zoveel meer dan het Texas aan de Leie

Zeggen dat Kortrijk wel van wat verandering houdt, is een understatement. De stad vervelt aan een tempo waarbij zelfs een slang het nakijken heeft. Kortrijk hertekende resoluut zijn skyline en bruist zoals nooit tevoren terwijl de omringende Leiestreek nostalgisch blijft grossieren in pittoreske schoonheid. Twee werelden pal naast elkaar en heerlijk complementair.

Fotografie: Karl Bruninx

Kortrijk is groot en rijk geworden dankzij de Leie die de stad als een goudader doorkruist. Hier ontstond in de jaren ’60 ’s lands allereerste verkeersvrije winkelstraat, in de jaren ’80 kwam Paul Jambers in Kortrijk de Millet-fans filmen en hoorde je de elegante dames van ’t stad bij de beenhouwer ‘deux schellekes jambon’ bestellen. Frankrijk was nooit ver en de Kortrijkzanen hielden wel van een woordje Frans op tijd en stond. Onderscheid moet er immers zijn. Glorie alom dus, maar na jaren vol voorspoed kwam een winterslaap. Het Texas aan de Leie leek wat in te dommelen en de stedelingen zagen met lede ogen hoe hun stad ter plekke bleef trappelen. En dat stilstaan achteruitgaan is, hoef je een West-Vlaming niet te vertellen. Tijd dus om zich te herpakken. En dat deed Kortrijk, met veel zwier zelfs.

De wandelroute ‘Metamorfose van de stad’ toont je 4,5 km lang hoe Kortrijk in luttele jaren zijn skyline hertekende en zo zijn slaapstatus wist af te gooien om te promoveren tot een eigentijdse plek waar het goed leven en vertoeven is. Of hoe grootscheepse, doordachte werken een katalysator kunnen zijn om een complete stad naar nieuwe, ongekende hoogtes te stuwen. Wat begon met een handvol nieuwe bruggen, eindigt met een wildgroei aan funky initiatieven die Kortrijk terug stevig op de kaart zetten. Kortrijk is back on track.
Metamorfose van een stad, gratis down te loaden op www.toerismekortrijk.be

Starten met die ontdekkingstocht doe je aan Toerisme Kortrijk, in het Begijnhofpark, en klinknagels tonen de weg. Kwestie van zorgeloos je ogen te kunnen uitkijken. En geloof ons, dat zul je doen. Via de Leie en zijn passantenhaven gaat het richting skatebowl, van Amerikaanse makelij en met zijn betonnen gekronkel goed voor 850 m² en alleen al daardoor behoorlijk uniek. Onze skatejaren liggen helaas net achter ons, dus hebben wij vooral oog voor de spectaculaire Collegebrug. Een hangende, stalen voetgangers- en fietsersbrug die over het water lijkt te zigzaggen. Aan de overkant wacht de Diksmuidekaai en verrijst K-Tower, haaks op de Leie, kwestie van de torenbewoners een ongezien panorama te schenken. De woontoren staat nog in de steigers, maar driekwart werd reeds verkocht en over het penthouse doen nu al de wildste geruchten de ronde. Wij houden beide voeten op de grond en danken de Barcelonese architect Jordi Farrando die hier, op deze kaai, een fijne fiets- en wandelzone creëerde. Subtiel van elkaar gescheiden zodat je kunt blijven stappen zonder ooit in elkaars vaarwater te geraken. Zowat halverwege houden we halt bij Fanny’s. Binnenkort kun je hier ook falafel halen aan de foodtruck, voorlopig moet je het stellen met een Lotus Cappuccino (met speculoospasta dus) of een Zeemeermin Latte die koffie met karamel en zeezout combineert. Niet meteen een straf. Bovendien schijnt de zon uitbundig, kun je het geflaneer langs de Leie van op de eerste rij gadeslaan en geeft de huisparkiet een terrasconcert. Geluk zit in een kleine hoekje.
Fanny’s, Diksmuidekaai 2, www.fannys.be

Wat verder blinkt Texture, waar het roemrijke vlasverhaal verteld wordt, in zijn vel. De trage loop van de Leie schonk Kortrijk immers vlas én wereldfaam. De streek werd groot dankzij haar Golden River en exporteerde eersteklas kwaliteitsvlas naar alle windstreken. Stel je geen saaie schoolreistaferelen voor, het museum heeft er alles aan gedaan om groot en klein te blijven boeien. Meestal blijft het dan bij een verdienstelijke poging, maar in Texture werden die goede intenties gerealiseerd. In geen tijd zijn we verkocht. En dat heeft zelfs niets met het uitnodigende terras of met de scheidsrechtersstoelen te maken die je toelaten om de Leie vanuit de hoogte te beschouwen. We leren dat vlas in carbonfietsen shocken helpt opvangen, we snuiven de penetrante geur van het rootseizoen op en we onthouden ‘er zijn geen menschen die mjer gewrocht hèn of ne vlasser.’ Op zich al reden genoeg om die Leie in ere te herstellen. Dezer dagen is de Leie, dankzij zijn verlaagde boorden, bovenal een fijne stroom die de stad ademruimte geeft en je middenin het centrum van al dat water laat genieten. Een unieke troef die Kortrijk niet langer verstopt, maar terecht accentueert. Compleet met een eigen eiland zelfs. Het BUDA-eiland, geen achthonderd meter lang, amper een paar honderd meter breed en langs alle kanten omhelsd door water. Wie de weg verliest, kan zich oriënteren dankzij de Broeltorens en om de hoek bekomen bij Va et Vient om er verfijnd, op niveau te lunchen en dat voor € 35. Na een ommetje langs de klassieke musts, het Begijnhof en de Grote Markt, passeren we K in Kortrijk, het goed geïntegreerde winkelcentrum van de hand van Robbrecht en Daem, om onze tournee via wat improvisatie te eindigen aan de Leie en in te schepen voor een boottochtje . Kwestie van de stad ook eens van op het water te kunnen aanschouwen en elegant te zwaaien naar het volgepakte terras van Bar Amorse, Kortrijks eigen, zeer populaire, beach bar. Wij eindigen de avond op een hogergelegen terras, dat van Gastrobar Gust, het kleine broertje van sterrenzaak Table d’Amis. Te vinden op een van de mooiste pleintjes die Kortrijk rijk is en uitgerust met een mibrasa grill, kwestie van vlees en vis perfect op houtskool te grillen.
Texture, Noordstraat 28, www.texturekortrijk.be
Va et Vient, Handboogstraat 20, www.vaetvient.be
Bootverhuur De Keper, een bootje huren voor 6 personen kan vanaf € 100, www.de-keper.be
Bar Amorse, Budapark, www.facebook.com/superbaramorse/
Gastrobar Gust, Sint-Maartenskerkhof 8, www.gastrobargust.be

’s Anderdaags slaat de twijfel bij het ontbijt al toe. Boven onze gezonde kom granola, fruit en kwark, met een latte in het vizier, vragen we ons af welke volgorde we best hanteren. Eerst wellnessen in Wu Wei, onze strakke uitvalsbasis, of dat veiligheidshalve pas plannen na het voorziene fietsvertier? Toegegeven, het is een win-win situatie. Het gezond verstand wint het na wat dralen uiteindelijk toch van de relaxgoesting dus huren we een stalen ros bij Mobiel, te vinden pal tegenover het Kortrijkse station, en op kuierafstand van Wu Wei. Leverancier van de gebruikelijke standaardexemplaren, maar ook van vouwfietsen, elektrische tandems, steps, trekkingfietsen, fietskarren, handbikes en bakfietsen. Kortom, zowat alles wat reglementair de weg op mag en niet gemotoriseerd is. Onze leidraad is een van de tien nieuwe fietslusjes die Toerisme Leiestreek ontwikkelde en die langs het fietsparcours Lokaal Lekkers garanderen. Ook geschikt voor hongerigen en dorstigen dus. Het tracé start officieel in Bellegem, maar via wat knooppuntgepuzzel kan dat net zo goed aan het Begijnhofpark waarna we, drie knooppunten later, vlotjes op het circuit aansluiten. We worden meteen op een brute stadsbreuk getrakteerd. Alsof er een lijn getrokken werd tussen Kortrijk en de omringende Leiestreek. Achter ons stedelijk vertier, voor ons groene, eenzame glooiingen die uitnodigen om ze te verkennen. Zodra de stad, letterlijk, achter ons ligt, belanden we in een andere, veel tragere wereld. Goed voor een eindeloze horizon van strakke akkers, imposante rabarbervelden en een vrouw in schort die dat vreemd fietsvolk eens van wat dichterbij komt bezien. Vlak is het niet, maar venijnige klimmetjes lijken te ontbreken op de occasionele stevige kuitenbijter na. We freewheelen blijgezind over mansbrede gravelweggetjes en verbazen ons oprecht over de schoonheid die ons omringt. Texas lijkt plots wel heel ver weg.
Wu Wei, Kongoweg 23, wuwei.be,
Mobiel, Minister Tacklaan 57, www.mobiel.be, een stadsfiets huren kan vanaf € 12.50 voor een dag
Je vindt Lokaal Lekkers 2, een van de Leiestreek Lusjes, op www.west-vlinderen.be
Wij opteerden voor deze knooppuntenvolgorde: 50-99-80-50-69-74-72-23-83-60-76-61-14-38-30-57-80-99-53

Tussen knooppunt 50 en 69 gaan we enthousiast op de rem staan. Bij De Freezebeeze, kweker van ondermeer heerlijke aardbeien en frambozen, wacht immers een hoevepicknick en … een knorrend hangbuikvarken. De tweejarige Odette is de mascotte van de boerderij en verwelkomt al zijn bezoekers met vrolijk geknor en een aandoenlijke aanloop. De kop wil wel, maar het hangbuikje werkt een beetje tegen. Er bestaan ongetwijfeld weinig varkens die gelukkiger zijn. Op hun familiebedrijf kweken Kristien en Lieven met veel liefde lokaal lekkers dat ze direct aan de consument verkopen, zowel in hun hoevewinkel als op tal van boerenmarkten. Rechtstreeks van de boer dus, iets waar zowel consument als producent baat bij hebben. Aardbeien, kersen, frambozen, rode bessen, braambessen en een resem zelfgemaakte artisanale confituren van eigen vruchten. Voor de hoevepicknick verzamelt Kristien lekkers bij nog twee boerenburen en het resultaat is er naar. Wanneer we, met lichte tegenzin, vertrekken, blijft er geen aardbei meer over. Maar er wachten nog vele kilometers en kapelletjes die fijntjes aankondigen dat je in de meimaand je rozenkrans mag bovenhalen. We passeren perfect gerestaureerde vierkantshoeves en hoevetjes uit de tijd van toen, met mesthoop naast de voordeur, loslopend gevogelte en krakkemikkige tractoren. We doorkruisen gehuchten met electrozaken waar je, alleen al om die commerce in stand te houden, meteen een wafelijzer zou willen kopen. We laten ons niet versmaden door de IJshoeve, maar aan het kerkje met kerkhof van Spiere houden we wel even halt om uiteindelijk langs de Schelde, netjes afgezoomd met bloeiende bermen, verder te cruisen. Pal aan het sluizencomplex, dat twee meter overbrugt, kruisen we een containerboot, The Ghost Sniper. Een onheilspellende naam die verloren loopt in dit poëtische landschap.
De Freezebeeze, Sint-Denijsstraat 27, Zwevegem, www.defreezebeeze.be, de hoevepicknick kun je boeken via www.hoevepicknick.be

Uiteindelijk moet er toch geregeld geklommen worden, soms zelfs op kasseien, dubbel geluk dus, maar we zijn zo verbaasd over wat we gepresenteerd krijgen, dat we niet klagen of zagen. Toegegeven, we speuren ook de horizon af, op zoek naar een bouwvallig boerderijtje dat we, wie weet, misschien wel voor geen geld kunnen kopen. Bovendien passeren we genoeg volkscafés om het geleden klimleed even door te spoelen. Niet dat we ons laten vangen, de wellness van Wu Wei bengelt als een wortel voor onze neus. Zelfs Brouwerij Omer laten we links liggen, goed beseffend dat een bierdegustatie leidt tot loden benen, iets wat elke flandrien kan missen. Boven hebben we dan al het mooiste tafereel van de dag, misschien zelfs van de maand, gezien. Een blije boer die, strohalm in de mond, met een brede glimlach in zijn wei ligt te kijken naar zijn koeien. Wanneer we voorbij fietsen, kijkt hij trots op en wij wensen elke boer zoveel arbeidsvreugde. Hoewel we ondertussen ook fan van Kortrijk zijn, valt de retour ons toch wat zwaar. De landelijke idylle is voorbij en maakt plaats voor ongeduldig verkeer. Willens nillens worden we eensklaps terug in de stedelijke realiteit gekatapulteerd. Maar niets dat het zachte gekabbel van Wu Wei niet kan verzachten. Krijg ons nu nog maar uit die jacuzzi….

Ook fijn in Kortrijk

 1. Bold, Diksmuidekaai 2, www.bolddesign.be
  Vlak naast Fanny’s kun je een opgezette kameel, een krokodil en wat pauwen inslaan. Om maar te zeggen dat ze bij bold van eclectische interieurs houden.
 2. Art Coco, Wijngaardstraat 37, www.art-coco.be
  In de schaduw van K ligt de Wijngaardstraat met zijn gevarieerd boetiekaanbod te wachten. Bij Art Coco vind je een eigenzinnige selectie vintage die je zo mee naar huis wilt slepen.
 3. Baggaertshof, Sint-Jansstraat 37
  Op je wandelroute passeer je het Baggaertshof en dit hofje uit 1638 is, met zijn kruidentuin met meer dan 200 kruidensoorten, een minioase in de stad.
 4. Theoria, Casinoplein 10, www.theoria.be
  Een heuse boekentempel uitgerust met een koffiebar en tal van zithoekjes om je salad in a jar te verorberen, wat in boeken te snuisteren of gezellig te keuvelen.
 5. Ensemble, Grijze Zustersstraat 1a, www.ensemble-shop.be
  Hier vind je naast de collectie van Marie-Léonie Stock, die samen met haar zus Maxine, de winkel uitbaat nog een resem andere fijne merken.

Meer weten? Op www.toerismekortrijk.be en www.toerisme-leiestreek.be vind je tal van interessante suggesties.

Verschenen in VAB-magazine, 2017

- overzicht -
Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn