Op zoek naar de Bronnen van de Voerstreek

Er bestaan mooie wandelingen, hele mooie wandelingen en dan zijn er die uitzonderlijke wandelingen die je iedereen wil aanraden. Dit is er zo eentje. Zet je schrap voor een tocht door een van ’s lands mooiste regio’s. Hoog tijd om kennis te maken met de Voerstreek.

Fotografie: Stefanie Faveere

Sommige plekken zijn net iets rijkelijker bedeeld door moeder natuur dan andere. De Voerstreek is zo’n bijzondere regio die nonchalant en zonder veel blabla grossiert in hoogtepunten. Glooiende landschappen, check. Fantastische verzichten, check. Sprookjesbossen, check. Charmante vakwerkhuizen, check. Elegante wijnranken, check. Zelfs de meest cynische mens ontdooit hier. Of hij dat nu wil of niet. Dit is dan ook het enige stukje Vlaanderen ten oosten van de Maas, geprangd tussen Maastricht, Aken en Luik. Ooit, nog niet zo lang geleden, werd deze vredige Voerstreek net daardoor geassocieerd met communautair geblaat en geblaas. Het is vandaag nog amper voor te stellen, de hele regio fungeert als balsem voor de ziel van elke groen- en wandelfanaat. Hoewel de Voerstreek kan uitpakken met een bewegwijzerd wandelnetwerk, goed voor zo’n 125 kilometer stapplezier, opteren wij voor De Bronnen van de Voerstreek, door Vlaanderen Vakantieland veelbelovend uigeroepen tot ’s lands mooiste wandelroute. ‘De Mooiste Wandelroute van Vlaanderen Vakantieland’ dus, een titel die klinkt als een bel en zijn beloftes compleet zal inlossen.

Lentemodder

Starten doen we in Sint-Martens-Voeren, een van de zes pittoreske deelgehuchten die Voeren rijk is, om meteen de vakwerkhuizen achter ons te laten en koers te zetten naar golvende weilanden omzoomd met meidoornhagen en ondiepe kabbelbeekjes. Sterker nog, wat verder stroom het water uit de Kolebron, eeuwenlang de drinkwaterbron van deze regio, over ons pad. Het maakt fijntjes duidelijk waar deze wandeling haar naam haalde. Het mag dan lente zijn, op het glibberige pad is het voorzichtig balanceren. De glanzende merries die huppelen in het hoge gras naast ons, bekijken het schouwspel bedenkelijk. Gelukkig passeren we meteen daarna een kapelletje met nepviooltjes voor een schietgebedje. ‘Wilt gij mijn arme zielen gedenken, ik zal een Ave Maria schenken’. Ons holle wandelpad slingert ondertussen als een sissende slang door het open landschap en gunt ons nu en dan een blik op weides vol met koeien om ons meteen daarna weer met groen te omarmen en af te sluiten van de wereld. Nu eens breed genoeg voor vier, dan weer gezellig smal. Of net zo eigenzinnig en onvoorspelbaar als de natuur die we doorkruisen.

Is this Belgium?

Een klein boswachterhuisje opent de deur naar het sprookjesachtige Broekbos waar overwoekerde bomen de dienst uit maken. We klimmen over kronkelende boomwortels om ons daarna, eens het bos achter ons ligt, te vergapen aan rechte linies wijnranken en dartele lammetjes die de omringende glooiingen bevolken. Ons hele blikveld is van boven tot onder gevuld. Een idyllisch feest zonder visuele ruis. Geen schoorsteen, lelijke hangar of ontsierende nieuwbouwwoning te bespeuren. Waar je ook kijkt, alles is perfect. En dat al sinds we vertrokken. We verzuchten collectief dat we vergeten waren dat ook dit België is. En prompt vragen we ons af waarom we onze volgende vakantie niet in Voeren spenderen? En we zitten nog niet eens halverwege ons wandeltracé. Meteen na dat groot inzicht doorkruisen we boomgaarden vol boterbloemen en passeren we vakwerkhuizen opgesmukt met druivenranken, een Mariagrot en was die hangt te drogen. Voeg daarbij viooltjes en afrikaantje die kwistig uitgestrooid lijken, een fotogenieke 2 pk en bermen vol manshoog felgekleurd onkruid en je krijgt een plaatje. Een paard dat toevallig voorbij galoppeert, maakt het geluk compleet. Iets verder wacht een picknickbank omringd door nog meer nieuwsgierige paarden en we besluiten officieel dat we ogen te kort komen om die aanhoudende lawine van adembenemende landschappen meester te kunnen.

Tijd voor vlaai!

Gelukkig botsen we op een terras van b&b Veurzerbron waar we, in het gezelschap van wat vlaai, op adem kunnen komen om al die indrukken te verwerken. Toegegeven, dit esthetische bombardement heeft ons wat uit ons lood geslagen. En wanneer we in het volgende Asterix & Obelisk gehucht zowaar een immobordje opmerken, slaan we helemaal op hol. Misschien kunnen we wel verhuizen naar dit imaginaire, perfecte land? We kijken uit op een kapelletje verborgen in een boomstam, dreven omarmd door manshoge struiken en een boomgaard voorzien van koeien en een ladder die tegen een appelboom leunt. Een mens zou er stil van worden.

300 inwoners en 1 Commanderie

De dorpskerk van Sint-Pieters-Voeren en zijn ommuurde kerkhof brengen ons naadloos naar De Commanderie. We zijn ondertussen in het kleinste Voerdorp beland, goed voor nog geen 300 inwoners, en voornamelijk bekend om die Commanderie die zich glorieus uitstrekt in dit landschap waar al eeuwen niet aan getornd wordt. Het kasteel was eigendom van een Duitse ridderorde en werd in het begin van de 17de eeuw opgetrokken. In het kasteelpark bevindt zich de bron van de Voer en een forellenkwekerij waar in het heldere bronwater zalm- en rivierforellen gekweekt worden. Langs de waterpartijen vol vis heel wat rabarber, forel werd vroeger immers in een rabarberblad verpakt, maar ook een cipres en es van een flinke 350 lentes. We leren er dat de Commanderie van Maastricht hier al in 1770 forel bestelde, dat dit de oudste viskwekerij van België is en dat een reiger twee weken eerder een volledige vijver leeg viste. De eigenaar haalt de schouders op en zucht gelaten. ‘Gisteren ging er nog een aalscholver aan de haal met een forel van 800 gram, dat is drie jaar werk.’ Niet dat hij er het hoofd bij laat hangen. Integendeel. Net voor ons bezoek plantte hij nog 120 rozelaars aan want ‘het oog wil ook wat’. We botsen er ook op een stel West-Vlamingen dat elk jaar opnieuw een pelgrimstocht naar de Commanderie onderneemt om er zich te goed te doen aan een toast met forel en een gebakken zalmforel. En de Voer, die blijft geduldig stromen.

 De Slotsom

Wanneer we de 23 meter hoge spoorwegbrug aan de horizon zien opduiken, weten we dat dit tracé er bijna op zit en Sint-Martens-Voeren zich pal voor ons bevindt. Dit viaduct domineert immers het dorp en maakte deel uit van de lijn Tongeren-Aken die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers werd aangelegd. Met de brug in ons vizier slingeren we verder langs een van die vele landbouwpaadjes waar de Voerstreek een patent lijkt op te hebben. We zijn dan ook niet eens verbaasd wanneer we enkele vlijtige kunststudenten passeren die proberen om al dat moois vast te leggen. Toegegeven, de meeste bewegwijzerde wandelingen charmeren met mooie hoekjes en charmante kantjes. Maar dit exemplaar is een en al schoonheid en dat 8,5 kilometer lang. Zonder valse noten. Kortom, als je in je leven maar een keer gaat wandelen, laat het dan in de Voerstreek zijn.

Logeren!

De Kraanvogel, Bauwerd 2, Sint Pieters-Voeren, www.bedandbreakfastvoerstreek.be

Je vindt de Kraanvogel pal op dit wandeltracé. Kwestie van geen tijd te verliezen. Romantische zielen boeken de vakantiewoning, een klein maar fijn vakwerkhuisje met lemen wanden en houten vloeren. Vanaf € 140 voor een weekend.

Laken & Servet, Dorpsstraat 2, Moelingen (Voeren), www.laken-servet.be

Achter de 18de-eeuwse gevel van deze herenhoeve schuilen drie stijlvolle gastenkamers waarvan twee geherbergd in de nok van het dak. Compleet met authentiek gebinte. Vanaf€ 80 voor een tweepersoonskamer.

B&B Puur Teuven, Kloosterhofstraat 7, 3793 Teuven (Voeren), www.puurteuven.com

Kamers die al net zo veel rust uitstralen als de omgeving waar ze op uitkijken. Dat vind je in Puur Teuven. Kunstfans kunnen bovendien bij de vrouw des huizes een schilderworkshop volgen. Vanaf € 60 voor een tweepersoonskamer.

Eten en Drinken!

Oranje Poort, Kerkstraat 7, Sint-Martens-Voeren, www.oranjepoort.be

In de gelagkamer en op de binnenkoer van Oranje Poort kun je je te goed doen aan streekbieren, sleedoornjenever en … vlaai.

De Kommel, Kommel 1, ’s-Gravenvoeren, www.dekommel.be

Hier vind je een van Vlaanderens hoogst gelegen terrassen. Panoramische verzichten alom dus. Aangevuld met Frans-Belgische gerechten die smaken naar meer. Beloond met een Bib Gourmand.

Herberg Moeder de Gans, Teuven-Dorp 60, Teuven, www.moederdegans.be

Eerlijke kost gemaakt met ambachtelijke en biologische streekproducten. En dat op het pittoreske dorpsplein van Teuven.

Bezoeken!

Jetteke, Veurs 29, Sint-Martens-Voeren, www.jetteke.be

Net om de hoek van b&b Veurzerbron blinkt sinds jaar en dag Jetteke, een kleine dorpswinkel waar je vindt wat je nodig hebt om je honger te stillen of je dorst te laven. Pal op je wandelparcours.

Pietershof, Plankerweg 1, Teuven, www.pietershof.be

Elke zaterdagnamiddag kun je op dit wijndomein de huisgemaakte wijnen proeven en kopen. Gelauwerde wijnen gerijpt in de Voerstreek.

Bezoekerscentrum Toerisme Voerstreek, Pley 13, ’s-Gravenvoeren, www.voerstreek.be

Start je ontdekkingstocht in dit bezoekerscentrum en ontdek de vele geheimen van de Voerstreek. Geologie, fauna en flora, cultuur, tradities, streekproducten, het passeert allemaal de revue!

Verschenen in Nest

 

 

- overzicht -
Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn