Origineel gelogeerd

Mag het iets meer zijn? Alles al gezien en gedaan? Wij denken het niet! Dit lijstje neemt je mee naar een hip caravanpark in Berlijn, een spiegelhuis in Bolzano, een yacht in London en een muziekpalazzo in Sevilla. Kortom, citytrippen voor meerwaardezoekers.

1. Volkshotel in Amsterdam

45 jaar lang werd hier een van de grootste, meest progressieve krantenvan Nederland, De Volkskrant, gemaakt. Ondertussen werd het pand omgetoverd tot een hotel met maar liefst 172 kamers, verdeeld over vijf categorieën. Van het piepkleine maar überschattige Miss Petite over Ms. Big op maat van gezinnen tot en met Mrs. Massive, groot genoeg om een feestje te bouwen. En dan zijn er nog de Specials zoals Bathing Biko met een grote Japanse houten badkuip in het midden of de Johnny Jukebox, een gigantische jukebox compleet met vinyl, cd’s en cassettes. Relaxen kan in de sauna of de hot tub van De Badplaats dat meteen ook een uniek stadspanorama serveert. En dan is er nog het hooggelegen restaurant Canvas, de swingende Club Canvas en Doka, de verzamelplek voor hippe nachtvlinders. Redenen genoeg dus om wat extra slaaptekort op te stapelen….

www.volkshotel.nl, vanaf € 69 voor een tweepersoonskamer

2. Hütten Palast in Berlijn

Altijd al gedroomd van een caravan, maar niet echt een campingtype? Geen nood! Hütten Palast maakt al je stiekeme Camping Cosmos dromen waar. En dat zonder vervelende mieren of irritant vroeg vogelgekwetter. Een hippe indoor camping dus, gevestigd in een oude fabrieksloods en gevuld met allerhande woonwagens, caravans en houten hutten. Compleet met een wilde woekertuin. Of het beste van twee werelden.

www.huettenpalast.de, vanaf € 69 voor een caravan of cabine

3. Mirror Houses in Bolzano

Aan de rand van Bolzano, omring door appelbomen, staan twee vakantiehuizen, letterlijk, te blinken. De opvallende woningen zitten niet alleen strak in het vel, ze reflecteren ook hun omgeving. Alsof ze in het geheel willen verdwijnen. Vooraan een gesloten spiegeloppervlak, achteraan immense raampartijen die buiten binnenhalen. De plek bij uitstek voor wie even wil herbronnen.

www.mirror-houses.com, vanaf € 200

4. Euromast in Rotterdam

Wie het graag hoog en droog houdt, zit goed in de Euromast van Rotterdam. In het gezegende 1960 opgetrokken uit gewapend beton en goed voor 131 betonpalen, een stalen kraaiennestconstructie van 240.000 kilo en …. twee suites. Toepasselijk Heaven en Stars gedoopt, met zijn 185 meter is dit dan ook de hoogste toren van Nederland. Wie hier logeert, beschikt over het grootste en hoogstgelegen balkon van de stad en wel van 22u tot 10u ’s morgens. Daarvoor of daarna moet je er kijklustige toeristen bijnemen. En om dat panorama nog net iets duizelingwekkender te maken, staat de Champagne gekoeld bij aankomst. Heaven biedt zicht op de wereldhaven Rotterdam, Stars serveert je de Rotterdamse skyline.

www.euromast.nl, vanaf€ 385

5. Sunborn in Londen

Logeren op een luxueuze superjacht. Het kan en het hoeft niet eens stukken van mensen te kosten. Zolang je maar ter plekke blijft dobberen. En dat is precies wat Sunborn in Londen doet. Het schip strekt zich elegant uit in de Docklands en laat je toe om de stad van op het water te ontdekken en even van het betere celebrity leven te proeven. Sunborn beschikt bovendien over een eigen wellness, restaurant en bar. En nog meer goed nieuws, je wordt niet eens zeeziek.

www.sunbornhotels.com, vanaf € 166 voor een tweepersoonskamer

6. Puerta América Madrid in Madrid

Zot, zotter, zotst, het zou de leuze van Puerta América Madrid kunnen zijn. Een staaltje design dat qua kleur, vorm en materiaal volledig van de norm afwijkt. Het resultaat zijn vernieuwende ruimtes die in niets lijken op wat je kent. Eclectisch en ongegeneerd eigenzinnig. Goed voor 12 wel zeer bijzondere etages. Meer dan een hotel wil Puerta América immers een architectuurhommage zijn. Maar liefst 19 architectenbureaus van 13 verschillende landen mochten hier dan ook hun ding doen. Van Jean Nouvel over Zaha Hadid tot en met John Pawson. Je komt dus voortdurend ogen te kort en valt van de ene in de andere verbazing. Dit is niet zomaar een logeerpartijtje, wel een architectuur- en designervaring die je nog lang zal heugen.

www.hoteles-silken.com, vanaf € 106,25 voor een tweepersoonskamer

7. Torre Prendiparte in Bologna

Jonkvrouwen en jonkheren reppen zich naar Bologna om er in de middeleeuwse Torre Prendiparte te logeren. 60 meter of 12 etages hoog en te vinden pal in het historische hart van de stad, middenin die kronkelende stratenwirwar. Panoramische verzichten gegarandeerd dus. Bovendien maken je gastheren er een feestje van. Je verblijf start bijvoorbeeld met een rondleiding, kwestie van de plek en haar geschiedenis echt te leren kennen, om te eindigen met een welkomstdrankje op het terras van de torentop. Daarna ben je heer en meester van je torenpaleis. De suite strekt zich uit over drie etages en werd aangekleed met eenvoudig meubilair dat bij de torenstijl past. ’s Morgens staat het ontbijt voor je klaar en wie ’s avonds liever zijn toren niet verlaat, kan zelf aan de slag, opteren voor een buffet of een chef aan huis bestellen.

www.prendiparte.it, vanaf € XXXX

8. Hotel im Wasserturm in Keulen

Een watertoren, ooit de grootste van Europa, met 140 lentes op de teller. Voeg daarbij het designtalent van Andrée Putman en je krijgt het schoolvoorbeeld van een bijzonder modern-klassiek hotel. Een plek met karakter, 88 kamers en suites en een 360° panoramisch terras dat je ondermeer die beroemde Dom van Keulen toont. Hotel im Wasserturm pakt verder uit met een brasserie, een gastronomisch restaurant, een conciërge, een miniwellness en Harry’s Bar die je al die indrukken deskundig laat doorspoelen.

www.hotel-im-wasserturm.de, vanaf € 136 voor een tweepersoonskamer

9. Hotel Amadeus in Sevilla

Deze 18de-eeuwse stadsvilla, met jacuzzi op het panoramische dakterras, is een oord van en voor muzikanten. In de patio vind je dan ook allerlei instrumenten die je naar believen mag bespelen. Een glanzende vleugelpiano, een struise harp, een bolle cello, …. Wie zijn kunsten liever solo inoefent, beschikt over een geluidsdichte repetitiekamer. In elke kamer vind je daarnaast laptops en een fijne selectie cd’s, partituren en muzikantenbiografieën in diverse talen. En het wordt nog beter. Ontbijten kan je hier tot 14u. Kwestie van de nachtelijke inspiratie niet te moeten afbreken.

www.hotelamadeussevilla.com, vanaf € 85 voor een tweepersoonskamer

Verschenen in Feeling, 2016

- overzicht -
Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn